Church of Euthanasia

The One Commandment:
"Thou shalt not procreate"

The Four Pillars:
suicide · abortion
cannibalism · sodomy

Human Population:
SAVE THE PLANET
KILL YOURSELF
Translate button

Chris Korda: mensen zijn stomme apen

Amsterdam - Enkele 'stillen' van het Openbaar Ministerie waren woensdagavond 13 november in het Amsterdamse Paradiso om er op toe te zien dat niemand de hand aan zich zelf zou slaan bij het optreden van zelfmoordprediker en housemuzikant Chris Korda. Hij stond voor een half gevulde zaal, met daarin veel journalisten, fotografen en cameraploegen. Beter publiek kan haast niet voor iemand die het voyeurisme van de massamedia aan de kaak stelt.

Lees verder ook het verslag van een ooggetuige: "jeez trut. Heb je niet staan opletten ofzo".

Hoe Korda het voyeurisme van de massamedia aan de kaak stelt was op een metershoog scherm te zien in Paradiso. Aan het einde van zijn concert was de roemruchte videoclip I like to watch te zien, waarin beelden van instortende WTC-torens zijn verknipt met in vrouwengezichten ejaculerende mannen en flitsen van sportwedstrijden. Waaronder één van FC Utrecht.

Korda tovert ruim een uur lang aanstekelijke techno en electro uit zijn laptop, en weet een deel van het publiek in beweging te krijgen, dat wel om de fotografen en cameramannen heen moet dansen.

Tijdens het concert laat Korda hilarische beelden zien van de tegendemonstraties die hij met zijn volgelingen in Boston houdt bij protesten van christelijke anti-abortus actiegroepen. Te zien zijn mensen die met borden lopen waarop Jesus staat afgebeeld, en met een foto van een jong kindje, waaronder de tekst: abortus-overlevende. Daarachter komen ineens Korda en volgelingen aanlopen. Korda in vrouwenkleren, naast hem een man in een tribale oud-germaanse outfit en iemand in een metershoog piemelpak. Ze lopen met borden waarop onder meer staat: 'eet een homofiele foetes voor Jesus' en fuck breeding. De anti-abortus demonstranten zijn zodra ze het zien volledig verbijsterd. Sommige blijven verbouwereerd met mond open staan kijken, anderen gaan gebedjes prevelen.

Het publiek leek niet echt van zijn stuk gebracht door de beelden, en iedereen bleek aan het einde nog in leven. Daarna liep de zaal half leeg, omdat in de kelder een heuse persconferentie plaats vond. Als een ware Amerikaanse televisiedominee zet Korda in duidelijke slogans zijn Church of Euthanasia neer. Tegenover extremistische Amerikaanse anti-abortus-christenen zet hij een even radicale heidense ideologie. "De Church of Euthanasia is geen grap, ik meen het serieus. Het is ook meer dan kunst. Het is een echte kerk, omdat het morele en etische standpunten uitdraagt. Het leven is niet zoals christenen denken een voorportaal naar de hemel. De zin van het leven is het leven, dat het is ontstaan en geëvalueerd. Het rechtvaardigt zichzelf."

"En het leven is belangrijker dan mensen. De manier waarop mensen zich nu gedragen, houdt in dat ze het einde van de evolutie zijn. Mensen zijn stomme apen, de enige reden waarom nog niet alle bomen zijn gekapt, is omdat de mensheid tot nu toe nog niet de middelen had. Met de industrialisering van de laatste tweehonderd jaar is een holocaust aangericht onder de dieren. Elke veertig minuten sterft een diersoort uit. Als het aantal mensen op aarde niet wordt terug gebracht in evenwicht met de overige diersoorten, zal uiteindelijk ook de mensheid uitsterven, en is het leven helemaal weg."

Het geven van informatie over zelfmoord op de website heeft hier mee te maken, maar vooral vindt Korda dat het een recht is van mensen er uit te stappen als ze dat willen. "Fysiek helpen doe ik niet, dat is verboden in de Verenigde Staten. Informatie geven over zelfmoord mag wel." Dat de informatie die hij op zijn website geeft voor sommige mensen gevaarlijk kan zijn omdat ze niet weten wat ze doen, vindt Korda geen bezwaar. "Autorijden is ook gevaarlijk."

In de stampvolle kelder van Paradiso heeft Korda met roken geen problemen. "Ik ben pro-roken. Het is een langzame manier."

Korda verwacht niet zijn kerk grote navolging zal krijgen. "Met dat handjevol mensen dat door de Church of Euthanasia geen kinderen neemt of zelfmoord pleegt, schiet het niet op. Het is al te laat. Ik heb ook niets met millieu-activisten die denken: 'als we plastic gaan recyclen en auto's op alcohol laten rijden, is het nog te redden'. De Church of Euthanasia is er vooral voor de mensen die zich realiseren dat ze collaboreren in de afbraak van het leven, dat het al te laat is, en zich daarvoor schamen. Het zullen niet veel mensen zijn die dat begrijpen."

© Henk Willem Smits, november 2002

 top  email the Church of Euthanasia