Church of Euthanasia

The One Commandment:
"Thou shalt not procreate"

The Four Pillars:
suicide · abortion
cannibalism · sodomy

Human Population:
SAVE THE PLANET
KILL YOURSELF
Translate button

Would You Like To Watch?

Het verhaal is ondertussen wel bekend. International Deejay Gigolo Chris Korda hoeft niet meer naar Lowlands te komen. Dit nadat een oplettende redactielid van het Dagblad Van Het Noorden de programmeurs van het festival op de hoogte heeft gebracht van s'mans activiteiten bij The Church Of Euthanasia en in het bijzonder de video 'I Like To Watch'. In deze video worden beelden van de WTC-ramp onder het motto 'het is toch maar entertainment' gekoppeld aan keiharde porno en sport en naar veluidt wordt het ook tijdens de optredens van Korda vertoond. In het artikel op 3voor12 zegt persvoorlichter Hans van Rompaaij: "Het is een moeilijke discussie, want waar ligt de grens? Maar dit was er wel duidelijk helemaal voorbij wat mij betreft. Bij Marilyn Manson zou je nog kunnen zeggen 'die is ook niet helemaal o.k.', maar op z'n minst is het duidelijk dat het een show is."

Manson's vorm van 'provocatie' en 'subversiviteit' is uiteindelijk inderdaad nogal onschuldig vergeleken met die van Korda. In zijn reactie hierop verklaart hij dan ook (clich-alert!): "Zo lang anti-sociale ideen slechts modieuze poses zijn, die worden gemarket naar de jeugdcultuur, is er geen dreiging voor de sponsors. Maar wanneer neprebellie is vervangen door extreme kunst met een serieuze booschap, dan beweegt de industrie snel om zichzelf te beschermen.".

Daarentegen mag het wat de festivalorganisatie betreft best een half graadje heter dan Manson; bands als Cradle Of Filth en Dimmu Borgir zijn graag geziene gasten op het Dommelsch-podium. In hoeverre dat zal komen vanwege hun brede achterban is speculatief, al moet je als festival wel heel stevig in je schoenen staan om net deze bands op basis van wat zij uitdragen niet te programmeren, laat staan van de line-up te schrappen. Ik zie het spooky kids-leger al schuimbekkend op weg naar het Lowlands-forum, mocht dat gebeuren. Een dergelijk scenario met actievoerende Euthanasians (Ik zie Els Borst al voorop lopen!) lijkt me een stuk onwaarschijnlijker. Als je de C of E-site zo bekijkt krijg je eerder de indruk dat het allemaal niet meer dan een - weliswaar behoorlijk uit hand gelopen - project is van een klein groepje kunstenaars.

Lowlands staat uiteraard volledig in haar recht om acts waar de programmeurs zich ongemakkelijk bij voelen te schrappen. Zal vast niet de eerste keer zijn geweest. Biddinghuizen is sowieso allang niet meer de plek om provocerende acts van het kaliber Korda te programmeren, het overgrote deel van het Lowlandspubliek zal niet echt staan te trappelen voor een banaal aandoenende herinnering aan 9-11. Daarentegen staat wel dat tolerantie en het recht op vrije meningsuiting (binnen de grenzen waar de wet, iets waar 'I Like To Watch' voor zover ik weet geen inbreuk op maakt) altijd belangrijke elementen zijn geweest van het culturele erfgoed van dit land. En al is Lowlands baas in eigen huis, als s'lands grootste festival op zo'n opzichtige manier een geboekte act schrapt wordt (moedwillig of niet) geweld hieraan gedaan.

Maar hoe staat het dan met de plekken hier in Nederland waar kunstenaars normaliter wel de mogelijkheid krijgen om voor een welwillend publiek de grenzen van de goede smaak op te zoeken? We hebben een kersverse staatssecretaris van Cultuur in een conservatieve kabinet en al zal Cees van Leeuwen 30 jaar bij Kayak hebben gebast, het zal nog moeten blijken hoe het kunstklimaat het ervan af zal brengen onder het gedachtengoed die hij uiteindelijk vertegenwoordigt. De laatste jaren hebben de ruk naar verantwoording en rendabiliteit al het n en ander teweeggebracht in het clubcircuit. Zalen moeten vaker gevuld worden en dat lukt niet zo gauw met kleinere acts (van Julie Doiron tot aan, jawel, die smeerlap van een Chris Korda).

Stukje bij beetje worden onze keuzes voor wat wij op een avondje uit willen meemaken steeds beperkter.

- Arin Rasmijn. 18 juli 2002 om 22:30

 top  email the Church of Euthanasia